Welke soorten stuurbekrachtiging zijn er?

Stuurbekrachtiging is een geavanceerde vorm van besturing waarbij de totale inspanning die de bestuurder nodig heeft, wordt verminderd door een verhoging van de kracht die op het stuurwiel wordt uitgeoefend met behulp van elektrische of hydraulische ondersteuning. Wat voor soorten stuurbekrachtiging zijn er en wat kun je ervan verwachten?

Hydraulische stuurbekrachtiging

Bij een hydraulische stuurbekrachtiging wordt de inspanning die nodig is om het wiel van een voertuig te draaien door het draaien van het stuurwiel verminderd met behulp van hydraulische ondersteuning. Wanneer het stuurwiel wordt gedraaid, begint een hydraulische pomp, die kracht onttrekt aan de motor van het voertuig, hydraulische vloeistof door de leidingen van het systeem te pompen. Deze hydraulische vloeistof komt dan in een cilinder en oefent kracht uit op de cilinderzuiger. Deze zuiger duwt vervolgens de hydraulische vloeistof door de leidingen van het systeem, waardoor de ingangskracht meerdere malen wordt vermenigvuldigd en de voorwielen van het voertuig de stuurbeweging maken.

Elektrische stuurbekrachtiging

Bij een elektrische stuurbekrachtiging wordt, wanneer de bestuurder van een voertuig zijn stuurwiel draait, deze door de sensoren op de stuurkolom gelezen en doorgegeven aan de elektronische regeleenheid van het voertuig. Na analyse van deze ingangen stuurt de elektronische regeleenheid een signaal naar een elektronische motor. Deze motor bevindt zich aan het einde van de stuurkolom. De tandwielen van deze elektrische motor leveren dan koppel op basis van de ontvangen signalen dat dit doorstuurt naar de tandheugel en zo de wielen van het voertuig doet draaien.

Hybride stuurbekrachtiging

In een hybride stuurbekrachtigingssysteem blijft het hele werkingsconcept hetzelfde als dat van de hydraulische stuurbekrachtiging. Het enige significante verschil is dat de hydraulische pomp, die door de motor wordt aangedreven, wordt vervangen door een elektrische pomp. Dit maakt het hele systeem iets betrouwbaarder dan de hydraulische pomp.

Je stuurbekrachtiging vervangen

Nu je weet wat het effect van je stuurbekrachtiging is, weet je ook wanneer deze niet meer juist functioneert. Dit onderdeel vervangen is niet goedkoop. Gelukkig zijn er voldoende opties om voor gebruikte elektrische stuurbekrachtiging te kiezen. Je koopt dan stuurbekrachtiging die uit een oude auto komt die volledig volgens alle geldende Europese regels is gedemonteerd. Je krijgt dus een kwaliteitsonderdeel, gecontroleerd door ervaren vakmensen, terwijl je soms maar de helft van de prijs betaald.

Deel deze blog

Gerelateerde berichten

Niet meer knoeien door middel van een ijsbeker

IJs, de onweerstaanbare lekkernij die ons verkoeling biedt op warme dagen en troost op elk moment van het jaar. Om dit genot nog toegankelijker te...

Lees meer

Hoe werkt zelf bier brouwen eigenlijk?

Kun jij ook zo genieten van een biertje? Hoe wordt het eigenlijk gebrouwen en waarom wordt bier brouwen gezien als een ambacht? In dit blog gaan wij...

Lees meer

Over ons

Op onze site nemen we graag met je door wat je kan doen om aan de nodige aanbiedingen te komen. Lees daarvoor onze artikelen met tips.

Contactgegevens

Via info @ allesaanbiedingen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden