Als de zomer voorbij is en de buitentemperaturen niet meer zo lekker zijn willen de meeste zwembadeigenaren het zwembad winterklaar maken, omdat ze er toch geen gebruik meer van maken. Winterklaar maken kan op meerdere manieren.
Passief overwinteren
Voordat je het zwembad in de winterstand zet moet het bad goed schoongemaakt worden. Al het vuil moet uit het zwembad verwijderd worden met behulp van een schepnet, een bodemzuiger en/of een schoonmaakrobot.
Na het schoonmaken van het zwembad is het van belang om de kwaliteit van het water te controleren. Als deze juist is voorkomt het algen- en bacteriegroei. Je kan een chloorshock toevoegen om achtergebleven bacteriën en algen alsnog te doden.
De filterinstallatie en de warmtepomp gaan beide uit en worden goed gereinigd. Het water hoeft niet meer verwarmd te worden en bij passief overwinteren hoeft ook de filterpomp niet te draaien. Alle leidingen worden leeggeblazen, zodat deze bij vorst niet kapot kunnen vriezen.
O-ringen van de installatie worden ingesmeerd met vet, zodat deze niet uitdrogen en daardoor beschadigen.
Bij passief overwinteren dekken we het zwembad af met een winterzeil. Dit zeil zorgt ervoor dat er geen vuil of sneeuw in het zwembad kan vallen, er geen licht meer bijkomt en er dus geen algenvorming kan optreden en bovenal er geen omkijken meer nodig is naar het zwembad. Het enige waarnaar gekeken kan worden tussendoor is of het zeil nog goed vastzit. Dit winterzeil zit volledig over het zwembad heen, de contouren van het zwembad zijn niet meer zichtbaar. Dit kan als nadeel ervaren worden.
Actief overwinteren
Bij actief overwinteren is het ook belangrijk om het zwembadwater schoon te maken en te houden om zo ook de waterkwaliteit goed te houden. Bij actief overwinteren draait de filterinstallatie door, alleen op een lagere frequentie. Dit om bevriezing te voorkomen. De warmtepomp gaat wel uit, aangezien het zwembad niet meer wordt gebruikt.
Actief overwinteren kan met en zonder winterzeil. Zonder winterzeil kiest men veelal als men het bad wil blijven zien. Met zwembadverlichting is dit met de donkere winteravonden een fraai gezicht. Dit is alleen aan te raden als er weinig of geen bomen in de tuin staan. Bij aanwezigheid van bomen die blad verliezen kan er, indien er een lamellenafdekking aanwezig is, gekozen worden voor een winterzeil, welke op de uiterste hoeken van de lamellen bevestigd wordt. Hierdoor zorg je dat het vuil en blad uit het zwembadwater blijft, maar blijven de contouren van het zwembad nog wel zichtbaar.